AktualnościWszystkie

Uczniowie ZS nr 2 w projekcie „ECOWASTE4FOOD”

Uczniowie klasy I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół nr 2 uczestniczyli w projekcie ECOWASTE4FOOD dotyczącym ograniczania marnowania żywności. 17 września młodzi gastronomicy wzięli udział w wykładach i ćwiczeniach na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz warsztatach w znanej poznańskiej restauracji Concordia Taste. 
Oto relacja nauczyciela przedmiotów zawodowych i gastronomicznych, egzaminatorki w zawodzie technik żywienia, Iwony Barczyńskiej:
Spotkanie rozpoczęło się od wykładu na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. Dowiedzieliśmy się, że główną przyczyną marnowania żywności jest przekroczenie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże zakupy, niewłaściwe przechowywanie oraz za duże porcje dań. Statystyki pokazują, że Polacy wyrzucają 9 mln ton żywności rocznie, co stanowi 52 kg na osobę. Młodzież musiała również wykazać się pomysłowością i kreatywnością podczas tworzenia receptur na potrawy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa i resztek gotowanego mięsa. Uczestniczyli także w badaniu wrażliwości sensorycznej w specjalistycznym laboratorium.
Druga część projektu odbywała się w restauracji Concordia Taste, która przestrzega zasady  zero waste. Temat warsztatów to planowanie menu, z uwzględnieniem zakupów i maksymalnego wykorzystania produktów spożywczych oraz wielkości serwowanych porcji. Młodzież pod okiem szefa kuchni Tomasza Olewskiego przygotowała assiette z kalafiora czyli kalafiora na cztery różne sposoby. Danie było doskonałe zarówno pod względem wizualnym, estetycznym, jak i smakowym.

Pokaż więcej
Skip to content