II Ogólnopolski Festiwal Pasztetników 2007

W dniach 22 – 23 września 2007 roku (sobota i niedziela) po raz kolejny odbył się w Ostrzeszowie Ogólnopolski Festiwal Pasztetników. Organizatorami imprezy odbywającej się po raz drugi pod patronatem Marszałka Województwa Wielkopolskiego byli: Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania, Starostwo Powiatowe, Urząd Miasta i Gminy Ostrzeszów,  Ostrzeszowskie Centrum Kultury oraz Polski Zwiazek Hodowców i Producentów Gęsi

 

Celem festiwalu było promowanie dań, jakimi przed laty słynęła Ziemia Ostrzeszowska, czyli zdrowej i naturalnej żywności. Wielkopolska tradycja przygotowywania i wytwarzania różnego rodzaju pasztetów o wybornych i delikatnych smakach wymusiła potrzebę utrwalania wiedzy o regionalnych produktach, przepisach i recepturach przekazywanych
z pokolenia na pokolenie.

 

 W tym roku do konkursowych potraw z pasztetów zdecydowano się dodać potrawy z gęsi, Wielkopolska jest bowiem zagłębiem hodowli tych ptaków.

 

W ramach festiwalu odbyły się zatem dwa konkursy: na najlepszy pasztet oraz na najlepszą potrawę z gęsi. Specjalnie powołana Kapituła, pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka – prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego
i Lokalnego, poświęciła wiele czasu na oglądanie, smakowanie a na końcu ocenianie dostarczonych potraw. Kulinarne umiejętności zaprezentowały  firmy działające w branży mięsnej, koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne, szkoły oraz osoby indywidualne.

 

Zdobywcami pierwszych miejsc byli: Tasomix – Wytwórnia Pasz i Koncentratów z Biskupic Obło., Koło Gospodyń Wiejskich w Klonie, ZS nr 3 w Ostrzeszowie, Ewa Nosowska z Ostrzeszowa, Grzegorz Słociński z Bukowca, Renata Miller z Racławic, WWŻ PROFI SA z Grabowa, Katering Hełka z Sieroszewic, Marlena Stefańska z Marydołu i Grażyna Semberecka z Mąkoszyc.

 

W tym samym czasie przy Baszcie Kazimierzowskiej odbywał się kiermasz produktów tradycyjnych i lokalnych licznie odwiedzany przez mieszkańców Ziemi Ostrzeszowskiej. Mieli oni również okazję posłuchać występów artystycznych młodzieży szkolnej. Uwieńczeniem pierwszego dnia Festiwalu był występ gwiazdy polskiej estrady – Golec Uorkiestry oraz pokaz sztucznych ogni.

 

W trakcie drugiego dnia festiwalu wszyscy jego uczestnicy mieli okazję uczestniczyć w biciu rekordu Guinnesa na największy na świecie tort pasztetowy. Przygotowany on został przez Pasztetników z Wielkopolskiej Wytwórni Żywności PROFI  w Grabowie n/Prosną, piekarnię Stanisława Budki i cukiernię Ryszarda Gembiaka w Poznaniu.

 

Rekordowy tort miał 619,5cm długości, 122cm szerokości, 8cm wysokości, a ważył 426kg. Bochny chleba z których składał się tort nasączone były roztopionym masłem, żurawiną i wódką żołądkową gorzką. Przełożony został masą pasztetową z dzika oraz mięsa wieprzowego, przygotowaną według staropolskiej receptury. Tort zniknął bardzo szybko, chwalony za wyborny smak przez uczestników festiwalu.

 

Festiwal zakończyła biesiada zespołem Mirka Jędrowskiego, przy dźwiękach, której Ostrzeszowianie i nie tylko bawili się aż do rana!

Ewelina Sufryd-Fulara
Back to top button
Skip to content