III Ogólnopolski Festiwal Pasztetników 2008

W dniach 26-28 Września 2008r. odbył sie
III OGÓLNOPOLSKI  FESTIWAL  PASZTETNIKÓW 
I POTRAW Z GĘSI
pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
oraz Marszałka Województwa Wielkopolskiego
50-lecie Zespołu Szkół Nr 3 w Ostrzeszowie

 

W ramach Festiwalu przygotowano szereg atrakcji kulturalno – kulinarnych, między innymi wystawę pasztetów i potraw z gęsi oraz produktów rolno – spożywczych i kiermasz o tematyce ogrodniczo – rolniczo – spożywczej, a także występy artystyczne dzieci i młodzieży, koncerty zespołów: Krock, Voyager, Dwie Korony oraz Krywań. Sporą atrakcją było „Gotowanie na ekranie” z udziałem dr Grzegorza Russaka i uczniów Zespołu Szkół nr 3 oraz pokaz „luzowania gęsi” przygotowany przez Marlenę Stefańską.

 

Na festiwalowy konkurs na najsmaczniejszy i najoryginalniejszy pasztet oraz potrawę z gęsi wpłynęło 46 prac. Jury konkursowe pod przewodnictwem profesora Włodzimierza Dolaty z Instytutu Technologii Mięsa Akademii Rolniczej w Poznaniu konkursowe specjały oceniało w kilku grupach. I tak w grupie przedsiębiorstw i firm branży mięsnej I i III miejsce  zajęła restauracja NALEWKA W Poznaniu za pasztet wieprzowo – wołowy z sałatą radichio z sosem chrzanowym i za pasztet z dzika marynowany w porto z sosem jarzębinowym i kiełkami lucerny. II miejsce w tej grupie zajęła Wielkopolska Wytwórnia Żywności PROFI S.A. w Grabowie nad Prosną.

W grupie kół gospodyń wiejskich dwie pierwsze nagrody zdobyło KGW Żydowo  za pasztet żydowski z grzybami i Pasztet nasz. III miejsce przypadło w udziale Kołu Gospodyń Wiejskich w Mielcuchach za pasztet mięsno – grzybowy. W grupie szkół trzy pierwsze nagrody zdobył Zespół Szkół nr 3 za pasztet Kazimierza Wielkiego, pasztet z dzika i pasztet wykwintny. W grupie osób indywidualnych  zwyciężył pasztet w koszulce Krzysztofa Mizery z Mrowina. II miejsce zajął Henryk Daszczyk z Ostrzeszowa za paszteciki w cieście półfrancuskim, a III Agnieszka Abramowicz z Sokołowic za pasztet leśniczanki.

W konkursie na potrawę z gęsi w grupie przedsiębiorstw i firm branży mięsnej  I i III miejsce zajęła Wytwórnia Wędlin Wiesława Dreszera z Nowego Miasta Lubawskiego za półgęsek oraz frasik z gęsi. II nagrodę zdobyła firma cateringowa Hełka w Sieroszewicach za gęś faszerowaną po staropolsku. W grupie osób indywidualnych I i II nagrodę zdobyła Grażyna Semberecka z Mąkoszyc za gęś faszerowaną mięsem i kaszą oraz za nadziewaną pierś gęsią w cieście. III miejsce zajął Kazimierz Klein z Kępna za pasztet Kaziczka

Katarzyna Nowak