VI Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

38 pasztetów, 4 potraw z gęsi oraz 28 nalewek musieli spróbować jurorzy, by wyłonić zwycięzców VI Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników. W ramach Festiwalu rozegrano także konkurs pod hasłem. „Babciu przekaż mi tradycję”.

W konkursie na najlepszy pasztet, w kategorii Przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki I miejsce zajął Dwór Ustronie w Trzebieniu za pasztet dworski. W kategorii Koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i osoby indywidualne autorem najlepszego pasztetu (pasztetu z dzikiej kaczki) okazał się Jacek Tomczyk z Jarzynowa. W kategorii Szkoły zwyciężył Zespół Szkół nr 3 w Ostrzeszowie z Pasztetem ogrodnika z sosem bazylikowym. Spośród wystawców zagranicznych najlepsza okazała się szkoła z Litomyśla, która na konkurs przygotowała czeskie pasztety.

Konkurs na najlepszą potrawę z gęsi rozegrano tylko w dwóch kategoriach:Przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki oraz Koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i osoby indywidualne.  I miejsca zajęli odpowiednio:  Paulina Rzeszowska – PAULA Uciechów (gęś faszerowana borowikami) oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Niedźwiedziu (rolada z gęsi z sosem borówkowym).

W konkursie „Babciu, przekaż mi tradycję”  pierwszą nagrodę zdobyły babcia i wnuczka: Krystyna Upijaj i Anna Janicka za wspólne dzieło w postaci rolady staropolskiej w trzech wydaniach.

W konkursie nalewek zwyciężyła Wanda Malińska  i jej nalewka z czarnego bzu.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło podczas uroczystej Gali Konkursowej 11 września w Kinoteatrze „Piast”. Istotnym elementem ceremonii wręczania nagród było przekazanie nagród Wicewojewody Wielkopolskiego Przemysława Paci za wieloletnią współpracę przy organizacji Ogólnopolskich Festiwali Pasztetników i Potraw z Gęsi oraz wzorową ekspozycję FIRMY AD 2011. Nagrody te otrzymały firmy: AMI IRENA I MAREK AKSAMSCY, ZPD DROP SA OSTRZESZÓW oraz WWŻ PROFI SA GRABÓW N. PROSNĄ.

Po południu Festiwal Pasztetników przeniósł się na plac pod Kazimierzowską Basztą, gdzie odbywały się imprezy towarzyszące, między innymi: kiermasz produktów tradycyjnych i lokalnych, prezentacje kół gospodyń wiejskich, koncert Miejskiej Orkiestry Dętej, zabawy i konkursy dla dzieci, warsztaty kulinarne i koncerty. Gwiazdą wieczoru był zespół Golden Life.

 

Magdalena Kułak

 

Agata Smiatacz

Back to top button
Skip to content