Ostrzeszowska Aleja Gwiazd Sztuki Kulinarnej wydłużyła się o kolejne dwie tabliczki – Izabeli Byszewskiej i Pawła Lorocha. Uroczystość odsłonięcia nowych nazwisk, z udziałem głównych bohaterów, odbyła się podczas XIV Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi.
W ceremonii, którą prowadziła prezes Zarządu Stowarzyszenia Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania Krystyna Sikora, uczestniczył poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb, ostrzeszowski starosta Lech Janicki i wicestarosta Zofia Witkowska, a także burmistrz Ostrzeszowa Patryk Jędrowiak.
Izabella Byszewska – dziennikarka, koordynatorka i trenerka projektów inspirujących zrównoważony rozwój lokalny oraz partnerstwo inicjatyw społecznych na wsi, a także animatorka szkoleń dla kobiet z obszarów wiejskich dotyczących małej przedsiębiorczości i aktywności lokalnej, jest prezesem Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego.
Paweł Loroch jest dziennikarzem kulinarnym, pisarzem i fotografem, jest znany widzom Pytania na Śniadanie i Dzień Dobry TVN, a także słuchaczom kulinarnego Jemradia.pl i wielbicielom prowadzonej przez niego kiedyś „Bitwy na noże i widelce” w Kuchnia.TV.
Zgodnie ze zwyczajem, kulinariusze otrzymali certyfikaty oraz karykatury autorstwa Szymona Chwalisza.
Podczas uroczystości wręczono również puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla regionalisty, znawcy sztuki kulinarnej, propagatora zdrowej i tradycyjnej żywności oraz jednego z inicjatorów ostrzeszowskiego festiwalu pasztetników – Witolda Wróbla oraz dyrektora Ostrzeszowskiego Centrum Kultury Artura Derewieckiego.