AktualnościWszystkie

XIV Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

45 produktów wpłynęło do XIV Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie. Członkowie kapituły pod przewodnictwem prof. dr. hab. Stanisława Wężyka musiała skosztować i ocenić 23 pasztety oraz 22 potrawy z gęsi.
W kategorii Przedsiębiorstwa i firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki pierwszą nagrodę zdobyła restauracja P jak PYSZNIE w Kępnie za pasztet mus z wątróbki z wiśniówką.
W kategorii Koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i osoby indywidualne zwyciężyło KGW Korpysy, które przyrządziło pasztet z gruszką.
W kategorii Szkoły I miejsce zajął Zespół Szkół nr 2 w Ostrzeszowie za pasztet z boczkiem, a w kategorii  Wystawcy zagraniczni – Szkoła Ogrodnicza w Litomyślu (Czechy) za pasztet czosnkowy.
W konkursie potraw z gęsi w poszczególnych kategoriach zwyciężyli odpowiednio: restauracja P jak PYSZNIE w Kępnie (rolada z gęsi z farszem orzechowym), Marcin Kucharski Marcin z Ostrzeszowa (żur na gęsinie) oraz Zespół Szkół nr 2 w Ostrzeszowie (gołąbki z mięsem gęsim).
Pełną listę laureatów prezentujemy tutaj: Protokół 2019
W  ramach XIV Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi rozegrano także konkurs na najładniejsze stoisko kół gospodyń wiejskich. Pierwszą nagrodę zdobyło KGW w Niedźwiedziu. W konkursie na najlepszą nalewkę zwyciężył Andrzej Nowocień, najlepszy placek drożdżowy upiekło KGW Zajączki, najładniejsze stoisko regionalne zaprezentował Wojciech Komperda. Pełna lista wyników wszystkich konkursów, jakie rozegrano w ramach festiwalu znajduje się tutaj: Konkursy

Pokaż więcej

Powiązany artykuł

Back to top button
Skip to content