AktualnościWszystkie

Zmarł dr Grzegorz Russak

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Grzegorza Russaka – kucharza, gawędziarza, propagatora narodowych tradycji kulinarnych, wielokrotnego gościa Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie.

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci dr. Grzegorza Russaka – kucharza, gawędziarza, propagatora narodowych tradycji kulinarnych, wielokrotnego gościa Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie. Tablica nr 1 w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie jest poświęcona właśnie dr. Grzegorzowi Russakowi.
Oceniał pasztety i potrawy z gęsi, uczył nas trybować gęsi i raczył cudownymi gawędami oraz opowieściami o kuchni myśliwskiej i o kuchni polskiej. Mówił: „Mamy najlepszą kuchnię na świecie, ale jej nie znamy”. Na antenie telewizyjnej Dwójki prezentował przepisy staropolskiej kuchni łowieckiej w programie „Ostoja”. Uchodził za jednego z najwybitniejszych znawców tradycji i obyczajowości szlacheckiej dawnej Rzeczpospolitej. Był dyrektorem Domu Polskiego w Pułtusku, a tamtejszą restaurację uczynił jedną z najlepszych w kraju. Pełnił też funkcję prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego słowa, wypowiedziane podczas wywiadu, którego udzielił Tomaszowi Gdule „Tradycja to nie moda; to są zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie nie dlatego, że tak wypada, ale ponieważ jest to mądre, piękne i potrzebne”, są motorem organizacji Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie – wspomina dr. Grzegorza Russaka prezes Zarządu Stowarzyszenia Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania Krystyna Sikora.
Przekazujemy wyrazy współczucia rodzinie i wszystkim bliskim śp. Grzegorza Russaka.

Pokaż więcej

Powiązany artykuł

Back to top button
Skip to content