Trzynasty Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi okazał się wyjątkowo szczęśliwy dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół nr 2. W konkursie dla szkół nie mieli sobie równych i zdobyli trzy pierwsze nagrody w kategorii pasztety oraz I i II miejsce w kategorii potrawy z gęsi. Chociaż w tym wypadku trudno mówić o szczęściu – młodzi kucharze po prostu są świetni i w pełni zasłużyli na zdobyte nagrody.
Kapitułę konkursową szczególnie zachwyciły pierogi z gęsiną i śliwkami oraz trzy pasztety: z pieczarkami, z boczkiem i z owocami. Ważne okazały się zarówno walory smakowe, jak i dekoracja, estetyka wykonania i powiązanie z tradycją.
Młodzi kucharze wzięli także udział w konkursie kulinarnym „SZTUBAK – ŻAK – MISTRZ”, który polegał na wspólnej pracy dzieci, młodzieży i profesjonalnych kucharzy podczas przyrządzania potraw z gęsi. Reprezentantka Zespołu Szkół nr 2 Daria Kamińska wraz ze swoim zespołem wykonała to zadanie najlepiej i zajęła I miejsce. Komisja najwyżej oceniła przygotowane przez zespół roladki z serc gęsich nadziewane śliwką.
Oprócz konkursów kulinarnych, szkoła, jak co roku, brała udział w organizacji festiwalu. Młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych obsługiwała kapitułę konkursową oraz zaproszonych gości. Przygotowała także degustację potraw dla mieszkańców Ostrzeszowa i poczęstunek dla uczestników I Charytatywnego Biegu z Pasztetem.
Młodzieży oraz ich opiekunom – Iwonie Barczyńskiej i Annie Łukasik – należą się gratulacje za osiągnięte wyniki oraz podziękowania za pracę i zaangażowanie.