Zmiany w ostrzeszowskim szpitalu objęły niemal wszystkie sfery jego działalności, o czym na bieżąco informujemy na łamach naszego portalu internetowego. Dzisiaj kilka słów o zmianach w żywieniu pacjentów. Mija 20 dni odkąd w szpitalu usługi cateringowe świadczy Restauracja Zacisze należąca do Zakładu Energetyki Cieplnej sp. z o.o. w Ostrzeszowie.
Każdy pacjent otrzymuje 4 posiłki dziennie – śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację, a pacjentkom oddziału położniczego dodatkowo podawane jest drugie śniadanie.
W szpitalu zastosowano bemarowy system dystrybucji posiłków – dzięki specjalnym podgrzewanym wózkom potrawy są utrzymywane w odpowiedniej temperaturze.
Zrezygnowano z wielorazowych opakowań – każdy pacjent otrzymuje posiłek na talerzu, dzięki czemu można zadbać o estetykę posiłków. Również obsługa z Zacisza ma kontakt z pacjentem, co w obecnych czasach (zakaz odwiedzin), troszkę urozmaica im pobyt w szpitalu.
Dzięki stałym konsultacjom i wsparciu ze strony dietetyka szpitalnego, diety są dostosowywane do potrzeb pacjentów – jest ich około 16. Zarówno dietetyk szpitalny, jak i pracownicy Zacisza dbają o to, aby potrawy były przygotowywane z najświeższych produktów. Zwraca się uwagę na sezonowość produktów. Potrawy są przygotowywane z surowców dostarczanych przez lokalne firmy.
Cieszymy się bardzo, że udało nam się wygrać przetarg na żywienie w szpitalu. Nie ukrywamy, że szykowaliśmy się do tego od czasu rozbudowy restauracji. Nasze pierwsze 20 dni minęło błyskawicznie. Bardzo nas cieszy każda pozytywna opinia ze strony pacjentów i personelu szpitala. Mamy nadzieję, że sprostamy dalszym oczekiwaniom włodarzy szpitala, a w szczególności pacjentów – mówi Anna Konarska kierownik restauracji.