AktualnościWszystkie

Ostrzeszowska aleja „kulinariuszy” coraz dłuższa

W ostrzeszowskiej Alei Mistrzów Sztuki Kulinarnej, zgodnie z tradycją ostrzeszowskich festiwalów pasztetników i potraw z gęsi, odsłonięto kolejne trzy tabliczki.

W ostrzeszowskiej Alei Mistrzów Sztuki Kulinarnej w parku Jana Pawła II odsłonięto 3 nowe tablice: mistrza świata w potrawach kuchni zimniej i mistrza Europy w gorących z mięsa, kucharza królów i prezydentów, mistrza kuchni molekularnej Jeana Bosa, byłego prezesa Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz prof. dr. hab. Stanisława Wężyka oraz mistrza kuchni śląskiej, restauratora Remigiusza  Rączki. Wydarzenie miało miejsce podczas XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie. Swoją obecnością zaszczycili Ostrzeszów Jean Bos i prof. Stanisław Wężyk, trzeci mistrz sztuki kulinarnej nie mógł przybyć z  ważnych  powidów rodzinnych, dlatego jego tablicę odsłoniła nie mniej znana osobistość ze świata gastronomii Joanna Ochniak, która ma już swoją tablicę w ostrzeszowskiej alei kulinariuszy.
Uwaga: słowa kulinariusz nie ma (jeszcze) w słownikach języka polskiego; jego autorem jest Witold Wróbel – regionalista, znawca sztuki kulinarnej, propagator zdrowej i tradycyjnej żywności, edukator kultury kulinarnej.

W ostrzeszowskiej alei kulinariuszy swoje tabliczki mają mistrzowie kulinarni: Grzegorz Russak, śp. Hanna Szymanderska, Witold Wróbel, Romana Chojnacka, Piotr Bikont, Andrzej Fiedoruk, Jarosław Dumanowski, Wojciech,, Modest Amaro, Maciej Kuroń, Grzegorz Łapanowski, Rafał Jelewski, Auguste Escoffier, Kurt Scheller, Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska, Ewa Wachowicz i wspomniana Justyna Ochniak, a od wczoraj także Jean Bos, Stanisław Wężyk i Remigiusz Rączka.

Pokaż więcej

Sprawdź również

Close